Aktivita - Záchranný program pro vybrané druhy

Pro vybrané druhy rostlin bude v rámci projektu zahájen záchranný program. Pro první fázi záchranného programu jsou vybrány následující druhy – dřín obecný (Cornus mas), tis červený (Taxus baccata), jeřáb břek (Sorbus torminalis), dub pýřitý (Quercus pubescens), růže galská (Rosa galica), mahalebka (Prunus mahaleb), jilmy (Ulmus laevis, minor a glabra), mandloň nízká (Prunus tenella), kosatec sibiřský (Iris sibirica), bledule jarní (Leucojum vernum) a úpolín evropský (Trollius europaeus).

V průběhu vegetačního období provedou pověření pracovníci sběr semen a plodů vybraných druhů, případně částí rostlin pro vegetativní množení. Sebraný rostlinný materiál bude neprodleně předán do školek k dalšímu zpracování. U osiva bude provedena potřebná předosevní příprava a následně bude proveden výsev.

Pro záchranný program bylin bude využíván menší polykarbonátový skleník. Zde budou pěstovány ohrožené druhy bylin generativním, popřípadě vegetativním množením. Ze skleníku budou rostliny v kontejnerech dávány na malé úložiště, kde bude probíhat jejich aklimatizace. Po zesílení a aklimatizaci budou rostliny expedovány k výsadbě.

Velký polykarbonátový skleník (5 x 8 m) bude sloužit pro pěstování ohrožených druhů dřevin. Výsevy budou prováděny do kultivačního lože do speciálně připravených substrátů. Vzešlé semenáčky budou přesazeny do sadbovačů a v nichž budou pěstovány 3 - 5 měsíců. Sazenice následně prodělají aklimatizační proces na úložišti. Z něho bude část sazenic expedována na výsadbu. Část rostlin bude přesazena do větších obalů a na úložišti pěstována do stádia poloodrostků a odrostků.

Rostliny budou pěstovány technologií co nejvíce kopírující podmínky odpovídající stanovištním nárokům jednotlivých druhů rostlin. Tomu bude odpovídat jak složení substrátů, tak i úprava hydrického režimu. Vypěstované rostliny budou distribuovány do předem vytipovaných lokalit, tak aby byl podpořen jejich výskyt na vytipovaných lokalitách. Pěstování rostlin v řízeném prostředí nám dá i jedinečnou šanci studovat jejich biologii.