Aktivita - Příprava a realizace školení a vzdělávacích programů

S využitím získaných poznatků bude připraveno školení a vzdělávací programy. Po vytvoření základního vzdělávacího materiálu pro školení zaměstnanců ŠLP Křtiny, které bude realizováno počátkem roku 2015, bude tento materiál po konzultaci s odborníky dotvořen a využit jako podklad pro tvorbu materiálu na BR Dolní Morava. Osnova tohoto základního materiálu bude následující: Legislativa vztahující se k dané problematice (EU a ČR), červený seznam ohrožených druhů dané oblasti, vybrané druhy – znaky pro praktické poznávání, vybrané druhy – praktická ochrana v daném území. 

Jako pilotní území bude sloužit BR Dolní Morava. Bude připraveno několik vzdělávacích programů. Každý bude zaměřen na jinou cílovou skupinu. Jeden vzdělávací programu bude zaměřen na pracovníky lesního provozu. Cílem bude seznámit je s ohroženými druhy, s lokalit jejich výskytu a zásady jejich ochrany v souvislosti s lesním provozem. Pro pracovníky Lesního závodu Židlochovice, kteří obhospodařují lesy na území BR Dolní Morava, bude uspořádán jeden seminář.

Materiál pro studenty vysokých škol bude seznamovat s metodologií výzkumu, ohroženými druhy a obecnými zásadami jejich ochrany. Pro tuto cílovou skupinu budou uspořádány dva semináře.

Pro orgány státní správy na úseku ochrany přírody a krajiny bude vzdělávací program zaměřen na prezentaci ohrožený druhů, jejich výčet a seznam lokalit výskytu. Pro tuto cílovou skupinu bude uspořádán jeden seminář. Na semináři budou probrány i možnosti získání finančních prostředků pro speciální managament na těchto lokalitách.

Další cílovou skupinou budou pracovníci samosprávy. Vzdělávací program bude zaměřen představení ohrožených druhů, přiblížení lokalit s jejich výskytem a zásady jejich ochrany v souvislosti s rozvojem obcí. Pro tuto cílovou skupinu budou uspořádány tři semináře.

Poslední cílovou skupinou bude laická veřejnost. Pro ni bude uspořádáno pět seminářů, přičemž každý bude zaměřen na jinou skupinu ohrožených druhů (rostliny, entomofauna, avifauna, obojživelníci, ryby).

Na každém semináři bude účastníkům poskytnut příslušný vzdělávací program v elektronické podobě.

Pro žáky mateřských škol bude vytvořeno pexeso, na kterém budou prezentovány vybrané ohrožené druhy. Pexeso bude tvořeno 36 dvojicemi barevných obrázků. Pexeso bude vydáno v nákladu 1000 ks.

Dalším vzdělávacím materiálem bude Mapa chráněných území a druhů v BR Dolní Morava. Bude to obecně-zeměpisná mapa v měřítku 1 : 100 000 s vyznačenou hranicí biosférické rezervace, s klasickými informačními a grafickými vrstvami. Zadní strana mapy bude obsahovat informace o jednotlivých institutech ochrany, data vyhlášení a základní informace o úmluvách, podle kterých byly vyhlášeny. Současně bude zadní strana využita k podání základních informací o nejvýznamnějších ohrožených druzích v rámci BR.